18+ websites grootste zorg voor ouders

Ruim 65% van de ouders geeft aan dat hun kinderen niet weten welk gedrag normaal is op internet. De grootste zorg van ouders is dat hun kinderen op websites terechtkomen die niet bedoeld zijn voor minderjarigen. Het minst zorgen maken ze zich over hoge kosten, het effect van straling op de gezondheid en over dat hun kind anderen pest. Dit blijkt uit onderzoek onder 891 ouders naar het smartphone- en tabletgebruik van hun kinderen uitgevoerd door Motivaction in opdracht van Vodafone. Het onderzoek is uitgevoerd ter gelegenheid van de publicatie van WIJS magazine, dat ouders van kinderen tussen de 5 en 17 jaar ondersteunt bij de mediaopvoeding.

Het onderzoek laat tevens zien dat veel ouders bezorgd zijn dat hun kinderen in contact komen met onbekenden. Ook is overmatig internetgebruik, het delen van persoonlijke informatie en dat ze gepest worden via smartphone of tablet een punt van zorg. Hoewel 83% van de ouders vindt dat zijzelf hun kinderen moeten beschermen tegen (mogelijk) schadelijke inhoud van media, gaat 73% ervan uit dat de school ervoor zorgt dat hun kinderen niet in aanraking komen met (mogelijk) schadelijke inhoud van media wanneer zij op school zijn en vindt 82% dat scholen kinderen zouden moeten leren hoe ze met verschillende media moeten omgaan.

Ouders stellen regels op en controleren

Negentig procent van de ouders vindt dat zij afspraken moeten maken met hun kind over smartphone- en tabletgebruik. Twee derde van de ouders doet dit ook daadwerkelijk. Zo mogen er in de meeste gezinnen geen smartphones of tablets gebruikt worden tijdens het eten en gelden er regels over schermtijd. Ook mogen veel kinderen hun smartphone of tablet ’s avonds niet meenemen naar hun slaapkamer. Vooral bij oudere kinderen controleren ouders wat kinderen online doen door browsegeschiedenis, telefoonrekening,e-mail en sociale media te controleren.

WIJS magazine

Om ouders van kinderen tussen de 5 en 17 jaar te ondersteunen bij mediaopvoeding, hebben Vodafone, Mijn Kind Online, Mediawijzer.net en Veilig Internetten, WIJS magazine ontwikkeld. Dit magazine bevat tips en advies van media-experts over de kansen en valkuilen van digitale media en biedt een inkijkje in het (digitale) leven van gezinnen. De tweede editie van WIJS magazine is nu verschenen en is digitaal te lezen op www.vodafone.nl/wijsmagazine. Het magazine is tevens gratis als fysiek magazine beschikbaar via bibliotheken, Vodafone en Belcompany winkels.

Week van de Mediawijsheid

Tijdens de Week van de Mediawijsheid (21 t/m 28 november) vraagt Mediawijzer.net aandacht voor het belang van mediawijsheid voor kinderen en hun omgeving. De campagne vestigt dit jaar de aandacht op kinderrechten. Dat is niet zonder reden: deze maand bestaat het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties 25 jaar. In al die jaren is het mediagebruik van kinderen ingrijpend veranderd. Toch is er in het Kinderrechtenverdrag nauwelijks iets over media en mediawijsheid te vinden. Daar moet verandering in komen, vinden zowel kinderen als experts. Met een manifest als startpunt hopen zij het recht op mediawijsheid op de kaart te zetten. Op maandag 24 november neemt Kinderombudsman Marc Dullaert in Den Haag het manifest ‘Recht op Mediawijsheid’ in ontvangst. Verder worden tijdens deze week diverse mediawijsheid activiteiten georganiseerd.

 

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel