Verlies in Nederland van smartphones en tablets schrikbarend hoog

Uit cijfers van mobiele provider Robin Mobile blijkt dat jaarlijks ruim 1,1 % van de SIM-kaarten in Nederland wordt verloren of gestolen. Er zijn 20 miljoen apparaten met een SIM-kaart actief in Nederland, dus dat komt neer op een verlies van 220.000 SIM-kaarten per jaar, oftewel meer dan 600 per dag! Deze cijfers liggen aanzienlijk hoger dan de cijfers die bij de politie bekend zijn, omdat een groot percentage slachtoffers geen aangifte doet. De gevolgen kunnen desastreus zijn: Kan de dief zomaar bij al jouw gegevens? Je privéfoto's? Je Whatsappjes? Ook de ontwikkelingen op het gebied van mobiel betalen, brengen de nodige risico’s met zich mee in het licht van deze cijfers. Alle privacygevoelige informatie zit tegenwoordig verstopt in je smartphone of tablet. Gelukkig is er veel wat je zelf kunt doen om je telefoon of tablet te beschermen. Wilfred Rottier, oprichter van Robin Mobile, zette het overzichtelijk voor je op een rij.


Bijna iedereen heeft wel een virusscanner en een firewall op zijn pc geïnstalleerd, maar als het op de beveiliging van onze smartphones of tablets aankomt, dan blijken we vaak nog verrassend naïef. Zo denken de meeste iPhone-gebruikers dat er geen virussen bestaan die hun telefoon kunnen besmetten, omdat elke app eerst door Apple wordt gekeurd. Toch dook er 3 weken geleden een virus op, dat al honderdduizenden iPhones en iPads heeft besmet. Onze mobiele apparatuur is bovendien een geliefd doelwit voor dieven, dus wat voor telefoon of tablet je ook hebt, je doet er goed aan de volgende beveiligingstips in acht te nemen.

Bescherming tegen virussen
Android-gebruikers doen er langer verstandig aan om zich te beveiligen tegen virussen en er zijn voor hen veel antivirus-apps beschikbaar van grote namen als Avast, AVG en Norton. Volgens AV-TEST, een onafhankelijk IT-veiligheidsinstituut, zijn onder meer de apps van Bitdefender, Trend Micro, Bullguard, ESET en Antiy de absolute winnaars als het op beveiligen van Android-toestellen aankomt. Maar wat kan de iPhone-bezitter doen om zich te beschermen tegen virussen? Tot voor kort leken iPhones alleen kwetsbaar wanneer ze gejailbreakt waren en de app-keuring van Apple werd omzeild. Het onlangs ontdekte virus maakt echter gebruik van een veiligheidscertificaat voor apps die niet in de App Store staan en kan zo toch geïnstalleerd worden. Het virus zit verstopt in apps voor Macbooks en iMacs, die niet in de App Store staan en zodra je je telefoon aan de computer hangt, wordt ook je iPhone besmet. Helaas zijn er nog niet veel antivirus-apps voor de iPhone.  De ontdekkers van het nieuwe virus raden iPhone-gebruikers aan om alleen software te installeren uit de officiële App-Store en geen goedkope USB-opladers te gebruiken.

Verlies en diefstal
De grootste bedreiging voor onze mobiele alleskunners is nog altijd verlies en diefstal. We doen tegenwoordig zoveel met onze smartphones – van online bankieren tot e-mailen, van fotograferen tot facebooken – dat de gevolgen desastreus kunnen zijn als we ze verliezen. Al onze contacten, persoonlijke foto's en berichten, de toegang tot sociale netwerken en de gegevens die gekoppeld zijn aan wat we verder met onze telefoons doen, komen op straat te liggen. Met de opkomst van mobiel bankieren en mobiel betalen staan er onherroepelijk ook bankgegevens op de smartphone waarvan je niet wilt dat ze in verkeerde handen vallen. Komt je telefoon eenmaal in handen van iemand met kwade bedoelingen, dan kan diegene potentieel veel schade aanrichten. Wat kun je doen om je hierop voor te bereiden en de schade tot een minimum te bepreken?

Stel een pincode of wachtwoord in
Dit is de meest voor de hand liggende en de meest belangrijke maatregel die je kunt treffen. Als je je telefoon beveiligt met een pincode of wachtwoord, dan voorkom je dat iemand anders je telefoon kan gebruiken. Het gaat niet alleen om bellen, maar ook om de toegang tot allerlei diensten, zoals Facebook, je bankapp, en natuurlijk je e-mailaccount. Want als kwaadwillenden toegang hebben tot je mailaccount, kunnen ze daarmee ook wachtwoorden van andere diensten veranderen. Een wachtwoord op je telefoon voorkomt ook dat een antidiefstalapp verwijderd wordt of dat de telefoon teruggezet wordt naar de fabrieksinstellingen. Maar er is meer nodig dan alleen een wachtwoord, want wachtwoorden en pincodes kunnen gemakkelijk omzeild worden door slimme dieven.

Het IMEI-nummer
Een IMEI-nummer (International Mobile Equipment Identity) is een vijftien cijfers tellend serienummer dat uniek is voor jouw telefoon. Met dit nummer kan de politie je telefoon opnemen in de landelijke database van gestolen mobieltjes. Ook kan de politie dankzij het IMEI-nummer een sms-bombardement uitvoeren en je mobiel bestoken met de melding: 'Deze telefoon is gestolen, ga naar de politie'. Dat maakt het voor criminelen een stuk minder interessant om je telefoon door te verkopen. Het IMEI-nummer staat op de doos van je toestel en is ook te achterhalen door *#06# in te toetsen. Noteer het en bewaar het bij je administratie. Je dient met je IMEI-nummer echter nog wel aangifte te doen bij de politie en dat is iets wat veel mensen nalaten.

Anti-diefstal-apps
Veel mensen weten niet dat er eenvoudige en veelal gratis apps beschikbaar zijn om de smartphone volledig onbruikbaar te maken voor een dief of kwaadwillende. Er zijn dus heel veel apps beschikbaar die je telefoon beschermen tegen diefstal, of die je helpen je toestel terug te vinden bij verlies, zowel voor de iPhone als voor Android en Windows toestellen. De bekendste apps zijn Find my iPhone voor de iPhone en Locate my Droid voor Android. Voor Windows Phone kun je Find my Phone gebruiken, de meegeleverde traceerfunctie van Microsoft. Om te voorkomen dat deze apps door dieven uitgeschakeld worden, is het aan te raden de locatievoorzieningen op je telefoon te vergrendelen met een wachtwoord. Maar wellicht de meest efficiënte app die beschikbaar is voor vrijwel alle smartphones en tablets is die van Prey Security. Met deze app kun je op afstand heel veel acties uitvoeren op je gestolen of verloren apparaten.

Hou de cloud in de gaten
Heel veel gestolen telefoons zijn teruggevonden doordat de mobieltjesdief per ongeluk privéfoto's naar de Dropbox, iCloud of Google+ accounts van de rechtmatige eigenaar stuurde. Er bestaan zelfs apps die automatisch foto's maken en deze via e-mail naar je toe sturen. Deze foto's kunnen heel veel zeggen over de dader en kunnen de politie helpen bij het terugvinden van je telefoon.

Voorkom veel ellende en maak het dieven of kwaadwillenden heel erg lastig überhaupt nog iets te kunnen doen met je smartphone of tablet. Het is namelijk een misvatting dat je mobiele provider in dit geval iets voor je kan betekenen. Zij hebben geen middelen om je smartphone of tablet op te sporen, zoals veel mensen denken. Het enige dat je mobiele provider voor je kan doen is je SIM-kaart blokkeren voor verder gebruik en je eventueel een nieuwe SIM-kaart sturen met je huidige mobiele nummer.

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel