iPhones moeilijker te repareren

Grote problemen voor Apple. De vingerafdruksensor van hun nieuwe paradepaardje, de iPhone 5S, is al gekraakt door Duitse hackers. Overigens op kinderlijk eenvoudige manier. Een gefotografeerde vingerafdruk, 2400 DPI, is omgekeerd wit/zwart op 1200 DPI geprint op een transparante sheet. Vervolgens is hier een dunne laag roze latex overheen gesmeerd. Nadat de latexafdruk bijna was opgedroogd, hebben de hackers deze gebruikt om de iPhone 5S succesvol te unlocken.

De hierboven beschreven methodiek lijkt sterk op hoe vorig jaar in Nederland de proef met vingerafdruk betalen om zeep is geholpen. Het is toen gelukt om een gescande vingerafdruk op een rubberen vingerhoedje te printen, waarmee vervolgens overal betaald kon worden. Maar dit is nog niet alles, Apple heeft nog veel grotere problemen.

Standaard bij het installeren van iOS 7 wordt de functie 'zoek mijn iPhone' aangezet. In Amerika is de politie zelfs ook nog een campagne gestart, om deze feature te promoten. Stel je iPhone wordt gestolen, dan is het niet mogelijk om het toestel terug te zetten naar fabrieksinstellingen zonder eerst je Apple ID en wachtwoord in te voeren. Hierdoor wordt je toestel voor dieven op slag waardeloos, omdat het niet meer mogelijk is om je iPhone dan door te verkopen. Dit is een goede manier om diefstal te voorkomen maar het heeft ook een keerzijde.

Minder goed nieuws is dat je iPhone eigenlijk ook minder goed te repareren valt. Stel een iPhone gaat kapot - en die kans is redelijk groot omdat in de praktijk ongeveer 10% van alle verkochte iPhones ter reparatie worden aangeboden - en je stuurt de telefoon op naar een door Apple gelicenseerd reparatiebedrijf. Natuurlijk moet je altijd je scherm unlock-code sowieso meesturen. Nu wil het geval dat na reparatie, op verzoek van Apple, er altijd de nieuwste software op het toestel wordt geïnstalleerd. Als de 'zoek mijn iPhone'-functie niet is uitgezet, kan dit niet gedaan worden en kan het toestel ook niet geserviced worden.

Stel nu dat Apple reparatiebedrijven toestaat deze stap over te slaan, dan is het nog altijd niet mogelijk om gerepareerde toestellen volledig te testen. Apple en haar wederverkopers geven 24 maanden garantie aan consumenten. Telebeeld vraagt zich hardop af, hoe Apple dit in de praktijk gaat waarmaken. Wordt vervolgd.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel