Nieuwe rugged Android smartphone van ToughShield voldoet op alle fronten

Ook in Barcelona werden veel nieuwe, vaak Chinese, ruggedized smartphones getoond. Je kent ze wel die telefoons die tegen een stootje en water kunnen. Vaak waren ze uitgedost in felle kleuren, middelmatige specificaties en exotische namen. Sommige met IP-certificering maar de meeste zonder. Voor ieder wat wils.

Op de markt van stuitertelefoons zijn eigenlijk maar een paar echt serieuze spelers. Natuurlijk is daar het oude en bekende Sonim. Relatief dure telefoons, maar beproefde kwaliteit en service. Toch lopen ze jaren achter met hun eigen operating systeem en slechte technische specificaties. Zo is het Amerikaanse bedrijf er nog steeds niet in geslaagd om een rugged smartphone op de markt te brengen. En daar is wel veel vraag naar.

Heel anders is dat voor CAT. Een Engels bedrijf dat een licentieovereenkomst heeft met bulldozer-gigant Caterpillar (CAT) uit Amerika voor het gebruik van hun merknaam. Caterpillar zelf heeft dus feitelijk niets met de smartphones te maken. CAT, de telefoonfabrikant, is het wel al gelukt om twee robuuste Android smartphones op de markt te brengen. Het laatste model van CAT is de B15. Telebeeld heeft dit toestel eerder getest.


Sinds enkele maanden is er een nieuwe speler bijgekomen. Het toevallig ook Britse ToughShield. Vlak voor MWC kregen wij een testexemplaar van de ToughShield R500+ van hun Nederlandse ToughShield distributeur Scansource. Ook ToughShield komt met Android rugged smartphone en de telefoon is qua specs net een slagje beter dan CAT. Ook lijkt ToughShield net iets meer oog voor detail te hebben. Zo krijg je bij dit toestel niet alleen een schroevendraaier, waarmee je de achterkant kunt verwijderen voor het plaatsen van de simkaarten, batterij en SD-kaart, en zes extra schroefjes – je zal er maar één kwijt raken - maar ook, net zoals vroeger bij BlackBerry, een Europese, Amerikaanse, Australische en Britse stekker. Waar je ook gaat, je kunt de R500+ altijd zonder probleem opladen. En de schroef en schroevendraaier zijn zo ontworpen dat de schroef altijd aan de schroevendraaier blijft hangen. Op je knieën zoeken naar een klein zwart schroefje dat je per ongeluk hebt laten vallen, is er dus niet bij.

De ToughShield R500+ voelt net wat professioneler en robuuster aan dan het eerder geteste CAT-model. Maar eigenlijk zijn het telefoons die je niet met elkaar kunt vergelijken. De CAT B15 is echt een retail-toestel, terwijl de R500+ een meer enterprise-uitstraling heeft. Zo heeft ToughShield naast 24 maanden ook een garantie dat nog minimaal drie jaar technische ondersteuning biedt voor deze nieuwe telefoon. Iets wat in de professionele markt eigenlijk noodzakelijk is. In Engeland kun je zelfs een jaar extra garantie kopen via een apart af te sluiten verzekering, ToughShield Life Coverage genaamd.

Je zult in stuitertelefoons nooit de allerlaatste componenten en technologieën vinden. Nee, er wordt gekozen voor goed geteste en doorontwikkelde onderdelen. Zo ook bij deze R500+.

Op papier heeft ToughShields scherm geen super resolutie (800 * 480), maar in de praktijk is hier prima mee te werken. Het scherm is ook met natte vingers goed te bedienen en reageert snel op bewegingen. En anders kun je altijd nog de bijgeleverde stylus gebruiken. Praktisch is natuurlijk de mogelijkheid om twee verschillende simkaarten in deze telefoon te doen. Eén voor privé en de andere bijvoorbeeld voor je werk? Of wanneer je in het buitenland bent, snel even een lokale prepaid sim in het toestel doen. Dat kan heel veel geld kosten schelen. Of één voor data en de andere voor voice. Tal van mogelijkheden.

Het toestel is wel wat zwaarder dan bijvoorbeeld het CAT-toestel. Wat hiervoor precies de oorzaak is, is niet helemaal duidelijk. Het kan zijn dat de robuuste behuizing, die net even wat steviger aanvoelt, wat zwaarder is en de reden is dat dit toestel 20 gram zwaarder is dan de CAT. In het verleden was vooral de micro USB-poort en de hoofdtelefoonaansluiting – 3,5 mm jacket - de achilleshiel van dit soort telefoons. De poorten werden afgesloten door een slappe rubberen afdichting, die gemakkelijk kon afbreken. Dat is niet handig voor een IP67 telefoon, die zonder problemen meer dan 30 minuten 1 meter onder water zou moeten kunnen blijven zonder dat de functionaliteit wordt aangetast en dat je zonder problemen kunt laten vallen op een betonnen vloer. Maak je daar bij de ToughShield R500+ maar geen zorgen over. De afsluiting is stevig en robuust en is vastgezet met een schroef. De kans op afbreken of lekken is nihil. Wel betekent dit dat je een speciale USB-kabel nodig hebt. Een standaardkabel voldoet niet omdat het micro USB-stekkertje verlengd moet zijn om goed in de telefoon te passen. Deze kabel wordt natuurlijk wel gewoon meegeleverd.

Bij normaal gebruik hoef je dit toestel pas na vier dagen weer op te laden en kun je er volgens ToughShield bijna zeven uur mee bellen. En het uithoudingsvermogen is juist voor dit soort telefoon cruciaal. Als je aan het werk bent in de natuur of op een bouwplaats kun je niet even je telefoon opladen.

De ToughShield R500+ is met zijn adviesverkoopprijs van € 586 wat aan de dure kant voor de gewone consument en/of prosumer. Nee, het is echt een telefoon die door bedrijven gebruikt gaat worden. Hierbij moet je denken aan beveiligers, boeren, de medische beroepen, bouwbedrijven, logistieke dienstverleners en industriële schoonmakers. De specificaties van deze ruggedized smartphone samen met de standaard op het toestel geïnstalleerde software, zorgen dat er een grote markt is voor de R500+. Voor de outdoormarkt en telecom retail is dit toestel nu nog net even te duur. Het zou ons niet verbazen dat de ambitieuze ontwikkelaars van ToughShield op termijn met meer toestellen komen, die wellicht beter in het retailsegment passen. Maar voor de echte doelgroep is dit een meer dan goed toestel. Een echte aanrader: goede kwaliteit, prima service en extra software en een aantrekkelijke prijs. 

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel